Familj

Familjehem i 30-års ålder i centrala Uppsala

Beskrivning:

Ett ungt välutbildat par där mamman i familjen är hemma på heltid just nu och pappa arbetar som läkare. Båda är väldigt barnkära.

Behandlingsinnehåll och Kvalitetsarbete:

Moral Reconation Therapy (MRT)
MRT är ett KBT-inriktat behandlingsprogram som har som syfte att hjälpa deltagarna att förändra sina värderingar och därmed sitt beteende, vilket i förlängningen ska leda till en drogfri tillvaro och ett liv integrerat i samhället. Gunilla Sandén i vårt team har ensamrätt i hela Norden att utbilda handledare i MRT.

Kognitiv Beteendeterapi (KBT)
KBT innefattar olika former av psykoterapi med utgångspunkt i kognitiv psykologi och beteendepsykologi. Man tränar på att använda sig av nya beteenden och tankemönster för att minska psykologiska problem. Vi erbjuder psykoterapi inriktad på olika former av ångest, stress, posttraumatiskt stressyndrom, depression, sömnstörning, drog- och alkoholmissbruk, internet- och spelmissbruk, ätstörningar samt relationsproblem.

Motiverande samtal (MI)
MI är en specifik samtalsmetod och ett förhållningssätt med syfte att uppnå ökad motivation till beteendeförändring. Man skapar medvetenhet hos ungdomen om olika problem som kan uppstå och vilka konsekvenser och risker som ett visst beteende för med sig. Metoden går ut på att skapa nya tankebanor runt beteendet för att slutligen föreställa sig vad som går att vinna på förändring.

Tillämpad beteendeanalys (TBA)
TBA är ett förhållningssätt baserat på inlärningsteori där man analyserar problematiska beteenden hos ungdomen, vad det är som utlöser dem och vilka konsekvenser de får i vardagen. När detta gjorts kan man se vad som behöver göras för att uppnå förändring. Utifrån detta läggs en plan upp för behandling som testas och utvärderas under behandlingens gång. Stor vikt läggs vid att hitta nya strategier för att hantera sina svårigheter så att problemen minskar, blir lättare att hantera eller helt försvinner.

Aggression Replacement Training (ART)
ART är ett manualbaserat preventionsprogram för ungdomar som beter sig aggressivt och grundas på social inlärningsteori och kognitiv beteendeterapi (KBT) och även på forskning om förebyggande av stress och ilskekontroll. Insatsen syftar till att minska aggressivitet, öka sociala färdigheter och främja den moraliska utvecklingen hos ungdomarna. På längre sikt är syftet att förhindra att de återfaller i normbrytande beteende.

12-stegsprogram
12-stegsprogrammet är ett självhjälpsprogram där man ser på alkoholism som en kronisk sjukdom, som dock kan hejdas genom erkännande, acceptans och helnykterhet. Behandlingen leds av alkohol- eller drogterapeuter som har egna erfarenheter av beroende och 12-stegsprogrammet.

Vi har även tillgång till följande specialistkompetens:

  • Leg läkare (finns tillgänglig vid behov av medicinska konsultationer)
  • Leg psykiatriker (finns tillgänglig vid behov av ev psykiatriska läkemedel)
  • Leg psykolog (finns tillgänglig vid behov av individuella samtal och neuropsykiatriska utredningar)
  • Leg barnpsykolog (finns tillgänglig vid behov av individuella samtal samt handledning)

Genom att kontinuerligt göra riskbedömningar kan vi säkerställa att verksamheten håller god kvalitet. De eventuella brister som uppmärksammas åtgärdas antingen omedelbart eller dokumenteras i en handlingsplan. 

Vi har rutiner för egenkontroll, hantering av synpunkter och klagomål samt anmälan enligt Lex Sarah. Familjehemskonsulenterna genomför trivselundersökningar och andra undersökningar för att höra med familjehemsföräldrarna hur de trivs med sina uppdrag och om de önskar någon förändring från ledningshåll. 

logotyp Leonum Konsult ABLeonum Konsult AB
Utredning finns

Kommun:
Uppsala kommun
Uppsala län

Publicerad: 2020-10-10
Senast kontrollerad: 2020-10-10

ID: 188760

Leonum Konsult AB (Leonum Konsult AB) ansvarar för innehållet på denna sida.